Premierul Florin Cîțu a declarat, referindu-se la datele Institutului Național de Statistică, în legătură cu majorarea prețurilor, că are încredere în BNR că „va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației”.
Rata inflației a urcat la 5,3% în luna august, față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna decembrie din 2020, rata inflației este cu 4,7% mai ridicată
Declarația completă a premierului Florin Cîțu:
Vedem această creștere a prețurilor, în special la produsele alimentare. În luna august la produsele alimentare avem o creștere medie de 3%. Am încredere că BNR va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației. Dar tot astăzi avem și o veste bună. Investițiile nete în economie au crescut față de anul trecut, când am avut investiții record. Au crescut cu 10% în primul semestru sau cu 12% în trimestrul doi.
Strategia noastră de a investi în economie pentru a crește veniturile funcționează și cred că politica fiscală pe care o implementăm cu politica monetară care sigur va duce la reducerea dinamicei inflației va da rezultate bune în perioada imediat următoare
Prețurile au crescut luna trecută, trase în sus de majorările tarifelor pentru energie și combustibili. În august 2021, inflația a crescut cu 5,25% față de aceeași lună a anului trecut. Energia electrică, uleiul, gazele și carburanți sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult față de august 2020.
În ceea ce privește alimentele, scumpiri au fost la ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină. Există, însă, și produse și servicii care sunt mai ieftine acum. Prețul cartofilor a scăzut cu circa 33%. Prețuri mai mici au fost și la fructe, citrice și bilete de avion.
Cele mai mari creșteri de preţ, faţă de august 2020, au fost înregistrate la energie electrică (24,6%), gaze (20,5%), combustibili (14,1%). Din categoria produselor alimentare majorări esenţiale au fost consemnate le ulei comestibil (21,2%), carne de peşte (6,1%), brânză (5,2%), pâine (4,8%).
Îți recomandăm:
SpotMedia: Zilele lui Florin Cîțu care l-a expus pe președinte
BNR a majorat puternic prognoza privind inflaţia, la 5,6% la finele lui 2021, de la 4,1% cât estima în luna mai, şi la 3,4% în decembrie 2022, un plus de 0,4 puncte, potrivit Raportului privind inflaţia prezentat în luna august de Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.
Principalele cauze ale evoluției inflaţiei în acest an sunt preţurile în creştere ale produselor energetice. Atât preţul enegiei electrice, al gazelor, dar şi al combustibililor s-a majorat. Potrivit BNR, impactul acestui sector este de 2,7 puncte procentuale la finele lui 2021, din care 1,6 puncte impactul prețurilor la energie, şi 0,3 puncte în 2022.
Îți recomandăm:
Violeta Alexandru replică dură pentru Florin Cîțu: Nu m-am înscris în PNL ca să lucrez sub teroare