Recunoști românii imediat pe plajă în Grecia! Am făcut câteva exerciții din acestea de recunoaștere pe plajele din Lefkada, înainte de a risca o generalizare.
Nu stau la șezlonguri. Stau grămadă ca suricatele pe 2 – 3 rânduri, sub umbrele generoase. Bărbații întotdeauna pe rândul din față. Femeile și copiii în rândul 2-3.
Au fiecare frigider de plajă cu bere în Grecia. Mari frigiderele. Multă bere. Am văzut unii cu bere românească chiar
Nu intră în apă mai deloc. Când intră, stau la mal, nici vorbă de înot sau scufundări. Apa e fantastică. Probabil Intră să se ușureze de la atâta bere. Mi-am reprimat mereu acest gând și am înotat mai în larg de ei. Nu citesc nimic niciodată, nu dezleagă rebus sau sudoku. Arareori i-am văzut jucând table. Copiii dolofani și ei, cu frică de apă, atent cultivată de părinți. Dacă i-ai provoca la un voley pe plajă în Grecia cred că ar sări la bătaie!
În Golful Vassiliki am văzut sute de oameni de toate vârstele făcând windsurfing sau învățând să mânuiască velierele
Cel mai mic cred că avea 6 ani, cel mai în vârstă vreo 65-70 de ani. Pe plaja Kathisma se face paragliding. Pe plaja din Lefkada se face kite-surfing. Zi de zi, cu sutele. Oameni care știu că marea nu înseamnă gyros sau souflaki.
Rămâne o speranță totuși. Este un sport să cari un frigider de bere și alte cele pe o plajă ca la Egremni, vreun kilometru pe șosea și vreo 400 de scări pe o pasarelă! Noroc și aici cu croazeierele din Nidri!
O scurtă comparație cu litoralul românesc
Noi nu avem mare! Industria de turism de la Marea Neagră e ca industria de banane din România. Niciun avantaj competitiv sau comparativ să vinzi așa ceva pe bani mulți, la mulți, mai ales străini. Concurența e imensă. Diferențele sunt de la cer la pământ. Și aici nu mă refer la gustul diferit al berii, porțiile mai generoase de mâncare sau ospitalitatea gazdelor. Deloc! Mă refer la MARE!
Îți recomandăm:
Pe litoralul românesc există și altceva în afară de Mamaia. Eforie Sud, semne de (revenire la) viață
Grecia, Albania (mai nou), Croația, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Cipru sau Turcia au MARE. Bulgarii se chinuie mai mult ca noi și reușesc ceva mai bine să vândă Marea Neagră. Dar tot se zbat. Noi suntem, practic, ca Slovenia. Avem cu vreo 20 de km mai mult țărm la mare ca ei, o fâșie stâncoasă între Italia și Croația. Sau ca belgienii…
Oricât de naționaliști și iubitori de patrie am vrea să fim, nu se compară
Senzația pe care o ai când înoți în ape azurii, limpezi, impecabil de curate, pe plaje aproape pustii mai mereu, valuri mici, apă deosebit de caldă, este unică. Fiecare resursă cheltuită pe așa ceva nu e risipită. Nu e în van. Prețuri pentru toate buzunarele, la jumătate față de ce vedem la noi.
Suntem prea săraci să irosim resursele…
Legat de ospitalitate și respectul față de client
Gazda, când am ajuns, ne-a dat banii înapoi pe o noapte de cazare și ne-a spus că putem să mai prelungim șederea, dacă vrem, cu o noapte. Practic, ne-a oferit o noapte în plus. Am prelungit. La plecare ne-a dat o sticlă de ulei de măsline și un borcan de măsline, producție proprie. Doar așa, ca să știți că se poate și altcumva, la prețuri corecte.