Profilul tău de LinkedIn este extrem de important. Alege o poză de calitate bună, de la bust în sus, într-o ținută adecvată și cu un fundal potrivit. Dacă nu ai posibilitatea să faci una profesională poți să încerci și singur/ă, într-un loc cu lumină naturală bună și cu un timer – astfel îți poți face o poză super fără prea mari eforturi.
Scrie la funcție ce poți face pentru oameni dar evită exprimările standardizate. Ideal ar fi să alegi funcția oficială, apoi să o explici mai departe.
La secțiunea About încearcă să te descrii cu toată sinceritatea, însă într-un mod armonios și cursiv. Începe cu ce poți ajuta, pentru ce anume poți fi contactat, apoi continuă cu cine ești, ce faci pentru a fi unde te afli acum și ce te recomandă din experiența și pregătirea ta. Vorbește deschis despre cum ai ajuns unde ești și unde vrei să mergi mai departe. Nu uita să închei cu un îndemn (call to action). Exemplu: “Dă-mi un mesaj sau hai să ne auzim la un telefon dacă vrei să afli mai multe despre mine sau domeniul în care activez”.
Povestește liber despre joburile avute și nu posta decât câteva bullets-uri despre responsabilitățile principale. Nu uita să adaugi la categoria experiențe și proiecte de voluntariat sau inițiative pe care le-ai avut în trecut legate de domeniul profesional.
Postările pot fi despre orice are legătură cu viața profesională. Poți scrie despre ce cărți citești sau ce hobby-uri te ajută să fii mai productiv/ă.
Acestea trebuie să fie:
– scurte, concise și utile
– să se termine cu un call to action
Exemple: “Scrie-mi în privat/da-mi un e-mail/completează un formular/spune-mi părerea ta într-un comentariu/da like și ajută-mă să ajung la cât mai mulți oameni interesați”.
Hashtag-urile trebuie să fie puține (3 e numărul ideal) și să fie relevante pentru postare – înainte să le folosești dă un search pentru a vedea câți followeri are fiecare dintre ele și alege-le pe cele mai urmărite, astfel postarea ta va ajunge la cât mai mulți oameni.
Când ai idei de subiecte, salvează-le în drafturi și programează-le pe zile, în avans, dacă se strâng mai multe.
Online-ul este acum mai important ca oricând, așa că ține și tu pasul cu schimbarea și spune-le oamenilor cine ești!
Mută discuțiile 1 la 1 în online și povestește despre experiența ta, despre proiectul tău așa cum vorbești cu oamenii în întâlniri.
Scrie povestea business-ului tău. Gândește-te cum ai început și ce te-a făcut să alegi acest domeniu. Cum ți-ai cunoscut partenerii și ce ți-a rămas întipărit în minte din acele vremuri. Ce ți-ai dorit dintotdeauna și acum ai ocazia să faci sau speri să o poți face cândva. Ce mi-ai spune pe scurt despre tine într-o discuție la o cafea (dacă nu ar fi pandemie).
Scrie care sunt pașii prin care trebuie să treacă prospectul până ajunge client și ce se întâmplă după. Fii atent la ce întrebări ți se pun în mod frecvent și ce subiecte clarifici cel mai des în discuțiile cu clienții sau prospecții tăi și scrie despre asta, de câte ori ai un set nou de întrebări sau una cu un răspuns mai complex. Scrie despre o situație exemplificativă întâlnită cu unul dintre clienți și cum l-ai ajutat. Gândește-te ce probleme întâmpină clienții tăi și care îi determină să te contacteze și scrie despre asta.
Scoate ce e relevant din experiențele trecute pentru activitatea ta de acum, descrie beneficiile produsului sau serviciului tău, acele povești pe care le spui când te conectezi cu cineva foarte bine. Descrie situații în care ne putem imagina cu toții atunci când citim pentru a avea un tablou cât mai complet despre tine și despre ceea ce oferi.
Oamenii nu au timp să citească texte lungi (ca ăsta), iar dacă nu îi convingi din primele cuvinte ale postării vor da scroll mai departe. Scrie din prima propoziție esențialul, alege ce e cel mai important aspect din mesajul tău și nu îți fie teamă să fii îndrăzneț/ îndrăzneață. Fă afirmații corecte și curajoase și apoi explică în câteva cuvinte ce ai vrut să spui, la fel de concentrat și atractiv, exact ce crezi că ar trebui să știe cititorii despre subiect în acel moment.
Exemple:
“Nu trebuie să te placă toată lumea. Fiecare om e diferit, însă trebuie să îți creezi o comunitate în care regăsești oameni cu aceleași valori și credințe ca și ține.”
sau
“În vânzări trebuie să fii autentic, așa că o spun cu toată transparența: asigurările sunt scumpe. Dar și serviciile la privat atunci când ești neasigurat.”
sau
“Nu am nevoie de asigurare pentru că știu pe cineva la stat”. Sigur ați auzit fraza asta dacă lucrați în asigurări sau ați spus-o …dacă știți pe cineva la stat. Dar ce se va întâmpla când nu veți mai ști? Când apare o problema mai complexă, cel mai probabil veți dori să vă tratați în altă țară, deoarece în România uneori nu există opțiuni.”
Folosește simboluri pentru expresivitate atât în zona de profil cât și în postări.
Utilizează diacritice. Intră pe diacritice.ro și editează textul, sună mult mai prietenos astfel. Intră apoi pe canva.com și creează-ți materialele de promovare gratuit, alege template-uri simple și puține culori neutre – ai mii de propuneri din care poți alege, gata făcute și pregătite de personalizare până la cel mai mic detaliu.
Nu îți fie teamă să vinzi. Fii mândru/mândră de ceea ce faci și fii sigur/ă că poți ajuta pe cine este interesat și deschis să afle mai multe despre tine și produsele tale. Nu îți pierde timpul cu oameni care nu vor să îți ofere asta – de cele mai multe ori cine nu este deschis de la început nu va cumpăra oricum, indiferent ce vei face. Și până la urmă e loc pentru toată lumea pe piață.
Abordează potențiali clienți direct sau prin dezvoltarea unei relații profesionale. Nu te transforma însă în robot care trimite mesaje spam.
Caută puncte comune (nu forța artificial, mai bine nu scrii nimic decât să fie în mod vizibil tras de păr), fii sincer cu intențiile tale și subliniază că pentru tine e ok doar să afle cu ce te ocupi. Încurajează-i și pe ei să facă același lucru, arată-le interes real referitor la acest aspect, nu știi niciodată când îți vor fi de folos informațiile. În plus, dacă potențialul client nu este interesat acum poate va reveni când va fi sau va auzi pe cineva interesat.
Postează recenzii sau roagă-i pe clienții tăi să o facă și tu reacționează prin like/share/comment.
Comentează cu sens, ajută dacă poți sau oferă păreri pertinente în legătură cu alte postări și în felul ăsta îți va crește vizibilitatea pe platformă. Când comentezi la postarea cuiva, dă tag persoanei căreia îi răspunzi. În felul acesta algoritmul din spate va crește de asemenea vizibilitatea postării.
Nu posta mai des de 2 ori pe zi, mai ales dacă încă mai există activitate pe postarea anterioară. Postează între orele 8-10 sau între 16-18 pentru vizibilitate cât mai mare.
Cere acordul dacă menționezi persoane în postarea ta și dă-le tag dacă o faci. Mai ales la început trimite linkul unor prieteni și roagă-i să dea like sau să comenteze, astfel postarea va ajunge la mai mulți oameni. Like = share, dar share nu e egal cu like. Când postezi, ia în considerare faptul că share-ul nu este foarte bine “văzut” de platformă, care încurajează conținutul original, considerându-l astfel dublat.
Împrietenește-te cu oameni pe LinkedIn, fidelizează-i și rămâi în legătură cu ei.
Fii flexibil, nu îți impune decât lucruri care știi sigur că sunt folositoare și dă-ți ocazia să-ți ajustezi activitatea în funcție de feedback-ul primit.
Nu te descuraja, rezultatele vin în timp prin exercițiu și perseverență.
Acceptă orice feedback cu brațele deschise, dar nu jigniri. În România e la modă din păcate să fii contra unui subiect, însă tu poți stabili limitele. Atât on cât și offline.
Mă bucur că ai ajuns până aici și sper că te-am inspirat. Lasă-mi un comentariu, poate ulterior chiar și un link dacă da. Call to action, OK?