Oare chiar va bloca PSD Mecanismul European de Redresare și Reziliență pentru România și întreaga Uniune Europeană?
PSD este din nou vedetă în România și în Europa și din nou în sens negativ.
PSD spune că nu va vota în Parlamentul României decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene.
Fără această decizie, nu va exista deloc Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro. Nu va exista nici pentru România și nici pentru vreo altă țară membră a Uniunii Europene.
Fiindcă, pentru ca Mecanismul European de Redresare și Reziliență să beneficieze de finanțare și să poată fi lansat, trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene care oferă Comisiei Europene garanția pentru a se împrumuta pe piețele internaționale.
Dacă un singur stat nu ratifică, Comisia nu se poate împrumuta pentru a obține finanțare și nu va exista Mecanismul European de Redresare și Reziliență nici în România și nici în vreuna dintre țările UE.
Fără această decizie, nu vom avea cele 30 de miliarde de euro pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență și nu va exista niciun alt plan de redresare în nicio altă țară europeană.
Prin această intenție de blocare a deciziei privind resursele proprii, PSD a deschis un butoi cu pulbere. Mecanismul European de Redresare și Reziliență s-a creat numai fiindcă toți cei care am avut un rol în adoptarea lui am fost extrem de responsabili. Am vrut să dăm drumul acestui mecanism fără întârziere fiindcă este principalul instrument care ne va ajuta pe toți să ne revenim după pandemie.
PSD nu a avut până acum niciun rol în negocierea și adoptarea acestui mecanism. Singurul loc unde are un cuvânt de spus este votul în Parlamentul României la decizia privind resursele proprii unde este nevoie de o majoritate de două treimi. Fără niciun motiv, vedem că PSD blochează lucrurile.
Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență.
Ne aflăm într-un moment important, în care trebuie să fim responsabili. Oamenii așteaptă de la noi măsurile anticriză promise.
Trebuie să le implementăm fără întârziere, nu este momentul pentru pesedisme.