Încă din 2018 diverse voci au început să propage un mesaj pesimist, legat de o așa zisă “supraîncălzire a economiei”. Adevărul e că atunci când devii “Profet de Criză”, la un moment dat o să ai dreptate, nu ai cum să greșești, este strict o chestiune de timp, deoarece o încetinire sau scădere a economiei e o realitate ciclică.
Deși este justificat să îți monitorizezi constant riscurile, nu îți poți conduce businessul așteptând următoarea criză, deoarece vei pierde multe oportunități între timp și te vei consola strict cu gândul că ai avut dreptate atunci când le vorbeai celor din jur despre următoarea criză.
Personal, am fost mereu împotriva acestui comportament irațional și asta deoarece fiecare etapă din viața unui business este o provocare, eu alegând întotdeauna o cale cu riscuri calculate. Această abordare este probabil rezultatul unui “defect” profesional, nu iau decizii până nu analizez, diagnostichez și stabilesc un plan de acțiune. Deși poate părea logic să acționăm rațional, în special în ceea ce privește un business, la începutul crizei de panică (pe care unii o numesc Criza COVID19), am văzut cum majoritatea celor care își conduceau business-urile din întuneric, adică cei care luau decizii emoționale și bazate pe informații “din surse” neavizate, au început să se comporte egoist, distrugând ceea ce au construit în anii anteriori.
Vedeți voi, goana după cash într-o perioadă de incertitudine și panica cu care unele decizii au fost luate în 2020, vor lăsa urme adânci în viitorul companiilor conduse de manageri legați la ochi. Fac referire aici la acele decizii care au afectat veniturile angajaților, calitatea serviciilor, a produselor și relația cu partenerii de afaceri.
Un antreprenor needucat va considera că succesul unui business i se datorează în întregime, acesta nerealizând că în spatele succesului este de fapt valoarea adăugată de toți acei actori (angajați, clienți, furnizori) pe care acesta i-a abandonat în momentul în care l-a cuprins panica de criză. Credeți că un angajat afectat de niște decizii egoiste va mai servi mâine clienții cu zâmbetul pe buze? Credeți că un furnizor pus în așteptare cu plata va mai răspunde cu prioritate comenzilor și va sprijini eforturile de creștere din viitor? Toți acești actori care au contribuit la creșterea companiilor anterior crizei, au fost afectați de geniul antreprenorial al celor care “au auzit” că atunci când vine criza fiecare e pe cont propriu.
Astfel, trecând de la o panică de criză la o criză de panică, acești egoiști ai business-ului vor primi anul acesta o lecție dură, pe care sper că măcar jumătate o vor transforma în înțelepciune. Ei vor fi cei care vor marca pierderi în următorii ani, în timp ce aceia care au abordat această provocare asumându-și responsabilitatea economică și socială vor intra într-o nouă etapă de creștere.