S-a scris mult despre celebrități cu venituri uriașe care au ajuns în faliment. Despre Michael Jackson au existat estimări că la decesul său ar fi avut datorii de aproape 400 milioane de dolari. Actorii Nicolas Cage și Kim Basinger sunt de asemenea cunoscuți pentru că au dat faliment. În lumea sportului, Mike Tyson a ajuns dator la autoritățile fiscale din SUA și Marea Britanie (printre alții) iar Denis Rodman a rămas dator cu pensia alimentară. De asemenea, Floyd Mayweather, poreclit “Money”, acumulase o datorie la IRS de peste 20 de milioane de dolari.
Sunt astfel multe exemple care arată că nu contează cât câștigi, ci contează cum îți gestionezi averea. Este ușor de aflat despre astfel de exemple, când presa este atât avidă după știri negative. Mai rar vezi articole despre celebrități care au avut un comportament inteligent în raport cu banii pe care i-au câștigat.
Primul exemplu în acest sens este David Bowie, un inovator recunoscut în muzică, modă dar și în finanțe.
În 1997, Bowie a făcut ceea ce nu făcuse nimeni până atunci, căutând o soluție pentru a deveni proprietarul drepturilor sale de autor. Astfel a putut desființa contractul dezavantajos pe care îl semnase cu casa de discuri EMI.
Tot despre relația artiștilor cu producătorii scrie și Lesley-Ann Jones în Bohemian Rapsody, în cartea “Adevărata biografie a lui Fredie Mercury”, cum că membrii trupei erau foarte frustrați de salariile mici pe care le primeau de la casa de discuri, cu toate că erau pe culmile succesului și adunau zeci de mii de oameni pe stadioane!
Casa de discuri investea și după ce își recupera investiția, plătea artiștii. Cu cât credea de cuviință. Soluția lui Bowie a fost să emită titluri de credit garantate cu drepturile de autor, iar astfel a atras finanțare de 55 milioane dolari.
Chiar dacă li se spune “Bowie Bonds”, acestea nu au fost obligațiuni în adevăratul sens al cuvântului. Oricum, reprezentau o inovație absolută pentru Wall Street. Iar Moody’s le-a clasat, cu un rating foarte bun (A3) în categoria titlurilor sigure, “investment grade”. O afacere bună atât pentru Bowie cât și pentru investitori.
Anii următori nu au fost simpli, cu apariția Napster și șocul pentru vânzările industriei muzicale. Cu toate acestea titlurile au fost răscumpărate în totalitate la scadența din 2007. Este de reținut că obligațiunile sunt soluții de finanțare care trebuie luate serios în calcul de către antreprenori. E mai simplu decât ce a făcut David Bowie.
De asemenea, obligațiunile sunt titluri accesibile și disponibile pentru publicul larg.
La BVB sunt listate obligațiuni ale unor companii cu care interacționăm frecvent, chiar dacă nu găsim Bowie Bonds. Randamentele sunt în jur de 8%, de 8 ori mai mult decât rata medie a dobânzii la conturi de economii.
Cumperi cărți de pe elefant.ro? Cumperi produse de la Vivre? Te tratezi la Clinicile Dr. Leahu? Cumperi snacks-uri Elmas? Sunt câteva exemple de companii care s-au finanțat prin emisiuni de obligațiuni, tranzacționate în prezent la bursă. O parte din profitul lor se poate întoarce la cei care au cumpărat produse sau servicii.
Vanilla Ice, un rapper inteligent cu banii
“Ice ice baby” a fost primul hit rap care a ajuns number 1 în Bilboard 100. Anul trecut, în noiembrie, s-au sărbătorit 30 ani de la acest eveniment muzical.
Cu toate acestea Vanilla Ice, pe numele său adevărat, Robert Van Winkle, nu a avut o carieră prea lungă în muzică. Pe de altă parte, Ice a uitat să vorbească cu Queen și Bowie despre drepturile de autor pentru “Ice, ice, baby”. Dar dacă Mc Hammer și 50 Cent au dat faliment după ce au câștigat averi uriașe din muzică, Vanilla Ice a câștigat mult mai mult din administrarea averii, prin afaceri imobiliare.
“I found the real estate market nice, nice, baby”, le-a spus Vanilla Ice celor de la CNBC.
A început prin a cumpăra case în Florida, iar piața imobiliară a mers bine și le-a vândut cu profit, ceea ce i-a dat curaj.
A continuat să achiziționeze case în Palm Beach și să le renoveze pentru a le vinde mai scump, fenomen denumit “house flipping”. Care este cea mai importantă regulă a lui în achiziționarea caselor? Poziționarea!
Practic a descoperit o nouă pasiune pe lângă muzică: “the great thing is I found another passion that does make money”, le-a declarat Vanilla celor de la CNBC.
Pasiunea sa a ajuns să fie cunoscută publicului prin emisiunea The Vanilla Ice Project, difuzată pe DIY Network.
Dincolo de “house flipping”, imobiliarele sunt o clasă importantă de active pentru portofoliul personal de investiții pe termen lung.
O diversificare inteligentă ar trebui să includă și active imobiliare, sub forma proprietăților sau sub forma titlurilor financiare REIT, care aduc multe avantaje față de proprietăți fizice.
Discuții recente combat faptul că în România unele portofolii sunt orientate 100% pe imobiliare, ceea ce nu este o abordare tocmai bună. Fiecare tip de active vine cu avantaje pentru un portofoliu echilibrat, bun pentru orice vreme/vremuri. Ice ice baby – nice nice baby!