Oare ce fel de viață am trăit noi, înainte de a urma 12 reguli de viață, înainte de a ne sădi stâlpii încrederii, înainte de a învăța să fim bărbați sau femei de succes, înainte chiar de a desluși secretele succesului, înainte de a cunoaște arta manipulării, arta negocierii, arta sexualității, înainte de a ne antrena creierul pentru a avea curajul să fim fericiți? Înainte chiar de a afla că atitudinea este totul? Înainte de a afla (aproape) totul despre relația de cuplu?
Totul este disponibil acum pe tarabă. La ce bun să petreci ani mulți în școli, să te chinui să înveți, să cheltui atâția bani pe studii, pe chirii, pe mâncare, când toate secretele succesului în viață sunt disponibile acum la preț redus? Când nimic nu se cumpără și se vinde mai bine decât chiar aceste secrete, toate artele, totul, adică nu rămâne nimic pe dinafară, nu scapă nimic acestor noi guru ai fericirii?
Numerologia în școli nu este un accident sau o monstruozitate. Horoscoapele și astrologia la oră de vârf la televizor nu sunt de umplutură. Librăriile, la rândul lor, nu mai vând cărți, nu mai vând cunoaștere: vând stare de bine, vând fericire, vând succes, vând viața ca o artă, la pachet cu ceaiuri, vinuri, gadget-uri de tot felul, muzici ambientale și uleiuri esențiale. Acesta este spiritul timpului.
A trecut vremea (și o spun fără niciun fel de nostalgie) în care intrai în librărie să cumperi o carte în care să te scufunzi ca într-o altă lume, în care să-ți exersezi imaginația. Acum cărțile te învață cum să cucerești această lume, cum să te împaci cu ea, cum să fii fericit în această lume.
Librăriile ne sfătuiesc încă de la intrare – pe standul cu cele mai vândute cărți, cu cărțile de succes vândute în 3,9 milioane de exemplare care ne învață în mărinimia lor și pe noi ce înseamnă succesul – că important e să te reinventezi și să pui capăt comportamentelor negative. Pentru că, nu-i așa, doar o minte eliberată îți permite să „unfu*k yourself”, iar accentul cade aici pe „minte eliberată”. De ce să ne mai încărcăm mințile cu întrebări, cu căutări, cu angoase, cu judecăți, când fericirea, curajul, succesul sunt atât de aproape, la doar 30 de lei distanță?
Curiozitățile mele sincere sunt cam acestea: a reușit cineva în viață după ce a parcurs această copleșitoare bibliografie? A devenit cineva mai fericit după ce și-a „unfu*k” viața, după ce a învățat cum să negocieze, să manipuleze și să facă dragoste? A scăzut rata divorțurilor după ce oamenii au aflat dintr-o carte (aproape) totul despre relația lor?
Sau nu cumva această inflație de cărți întreține cu succesul și cu fericirea relația pe care o întrețin și televiziunile cu astrologia: succesul și fericirea sunt garantate după vânzarea a 3,9 milioane de exemplare, dar nu pentru cei care cumpără cărțile (viața lor va fi la fel de searbădă ca înainte), ci pentru cei care le vând. Tot așa cum horoscopul nu ne învață nimic despre Vărsător și Capricorn, dar ne spune atât de multe despre naivitatea celor vor să creadă cu orice preț în șarlatanie.