Priviți aici! Esența geopoliticii mondiale! 7 grafice care arată cei mai mari exportatori din lume în ultima jumătate de secol. În 1990, China nu era în top 10. În 2000, este pe locul 9, in 2010 pe locul 2 (foarte aproape de SUA) și in 2019 cu 50% peste SUA!
În ceea ce privește România, suntem pe ultimele 3 poziții din UE la exporturi / locuitor, de 3 ori sub media UE. Belgia, o țară de două ori mai mică decât noi, are exporturi de 6 ori mai mari. Ungaria, în aceeași situație, exportă dublu. Bulgaria este peste noi! Olanda, o țară similară din perspectiva populației, exportă de 10 ori mai mult. Știu, unii o să vorbească despre conspirații, dacii liberi, primi europeni, “nu ne lasă să ne dezvoltăm și nu vrea occidentul să dezvoltăm portul Constanța”.
Adevărul? Suntem cea mai coruptă țară din UE. Poporul care își părăsește țara cel mai agresiv din UE. Avem cele mai puține firme / locuitor din UE. 82% dintre companii au cel mult 3 angajați. IMM-urile contribuie 13% la exporturi (media în UE este 40%). Cel mai polarizat business (top 1000 de companii concentrează 50% din veniturile afacerilor) și popor (doar 5% au active > 100.000 eur și concentrează 82% din avuția poporului). Stăm cel mai prost la educație în UE (alfabetizare, abandon școlar, educație financiară aproape inexistenta). Avem cele mai puține autostrăzi / locuitor și cea mai proastă mobilitate a resursei umane. Cel mai slab sistem public de sănătate.
După aprobarea bugetului, noul guvern trebuie să înceapă să explice viziunea, obiectivele si proiectele concrete pentru următorii 4 ani: dezvoltarea antreprenorialului, listarea companiilor de stat la bursă, restructurarea firmelor de stat cu pierderi masive, modernizarea și depolitizarea educației, investiții în scoli, grădinițe și centre sportive, extinderea sistemului de canalizare și gaze la sate, investiții în sănătate, infrastructură rutieră/ feroviară și irigații în agricultură, digitalizarea economiei, independența justiției și întărirea DNA, limitarea sferei de influență CCR, repatrierea românilor, eliminarea pensiilor speciale și reforma sistemului public de pensii prin dezvoltarea alternativei private, creșterea natalității, reducerea economiei subterane, modificarea codului fiscal pentru eliminarea excepțiilor / extremelor (subtaxare capital si imobiliare / suprataxare munca), absorbția fondurilor europene. MUNCĂ ENORMĂ!