Ce este recalibrarea strategică și operațională și cum ne ajuta ea sa avem companii mai profitabile, sustenabile și cat mai puțin vulnerabile la turbulențe viitoare, indiferent de natura lor?
Astăzi, companiile industriale, au de făcut față mai multor riscuri, precum reducerea activității, diminuarea cifrei de afaceri, diminuarea competitivității, de deficit al forței de muncă calificată, de management, uneori defectuos cauzat de incapacitatea unor membri ai echipei executive de a-și înțelege rol și nu în ultimul rând de diminuare a capitalului de lucru.
Urmărind rapoartele societăților pe acțiuni, observăm că o parte însemnata dintre companiile active în sectorul industrial se confruntă în contextul pandemiei și cu o serie de probleme mai complicate legate de cash-flow și cu o scădere continuă a profitabilității. Însă, cu toate greutățile, în 2021 acționarii așteaptă de la companiile lor să devină mai profitabile, sustenabile și cât mai puțin vulnerabile la turbulente viitoare, indiferent de natura lor.
Ce e de făcut? Cum ne vom atinge aceste obiective?
Sa ne amintim una din ultimele vizite în secțiile de producție! Ce am văzut? Probabil am fost atenți la starea dotărilor, la organizarea fluxurilor, într-un cuvânt la producția în sine, dar fără sa căutam am văzut și lucruri mai puțin plăcute și anume pe cele care privesc încărcarea mai redusă a anumitor utilaje și o anumita stare de somnolență în rândul salariaților, atât a celor indirecți cat și a celor direct productivi. Pare comun? Cred că, da!
Întors în birou cu acea imagine în minte nu prea încurajatoare, căutăm prin rapoarte și vedem din nou ca vânzările scad, stocurile cresc, costurile la fel, ca avem dificultăți privind finanțarea, mai vedem și degradarea generală a indicatorilor financiari. Ce ar fi de făcut?
Cufundați în scaun ne amintim că suntem responsabili de asigurarea continuității afacerii în condiții de performanță! Dar, cum o facem? Cum gestionam situația și ce soluții de îmbunătățiri operaționale avem la îndemâna? Cel mai adesea, cei aflați în astfel de situații și-au trecut companiile printr-un proces abrupt de recalibrare strategică și operațională.
Ne întrebăm dacă un astfel de plan ne e potrivit și dacă vom avea puterea necesara să ne convingem echipa sau dacă acționarii vor avea încredere în noi să trecem compania printr-o astfel de încercare. Adevărul este că în asemenea situații nu ai prea multe variante de lucru, ori schimbi direcția companiei și livrezi rezultate, ori vei fi tu schimbat. Si noi managerii o știm prea bine!
Ce înseamnă recalibrarea, de fapt? Înseamnă reorientare, redimensionare, reproiectare totală sau parțială, după caz în scopul creării unei companii profitabile, sustenabile și cat mai puțin vulnerabilă la turbulențe viitoare, indiferent de natura lor! Exact ceea ce vor acționarii!
În 2021, companiile vor fi nevoite sa navigheze într-o economie care traversează în ansamblul ei o criza de încredere și care experimentează schimbări fără precedent și care vor afecta fiecare domeniu de activitate industrială, dar cu intensități diferite. Vom avea parte de multe schimbări în momente diferite și într-un ritm nemaiîntâlnit, iar modelele cunoscute ca liniare, predictibile, unidimensionale, nemaifiindu-ne de nici un folos.
Spre finalul anului creșterea economica va reveni și cu siguranța va fi inegală așa cum criza sanitară nu a afectat toate sectoarele și companiile industriale la fel. Vor fi industrii care vor accelera datorita utilizării în mod natural a tehnologiilor noi, vor fi companii de-asemenea care vor “fura startul” în fata competitorilor prin digitalizare avansată, automatizare și robotizare, dar vor fi și companii care vor tine cu “dinții” să rămână în economia tradițională, însă acestea din urma vor deveni în curând istorie!
În acest context pentru recalibrare va fi necesar sa ne setam obiectivele în acord cu mediul general de afaceri, sa stabilim direcțiile, sa identificam oportunitățile, sa facem scenarii, să ne consultam echipa, sa alegem opțiunile, să căutam soluții, sa luam decizii și sa acționam. Decizia și acțiunea sunt totul în business!
Într-un cuvânt, va trebui sa ne adaptăm și să facem lucrurile altfel decât le-am făcut pana acum și vom vedea că recalibrarea va face diferența intre perseverența cu care am făcut același lucru sperând la un rezultat diferit și perseverența cu care vom căuta abordări până le vom găsi pe cele mai potrivite pentru atingerea obiectivelor.
Pentru întocmirea planului de recalibrare ne-ar fi utile câteva ipoteze generale de lucru, ele fiind necesare însă nu și suficiente și anume:
• asigurarea profitabilității pe termen scurt prin îmbunătățirea performantei operaționale – se poate realiza în principal prin asigurarea unei producții de serie cat mai apropiate de capacitate, prin reducerea ponderii costurilor fixe și reajustarea costurilor indirecte în sensul diminuării lor, prin închiderea activităților care aduc pierdere societății și externalizarea lor și de-asemenea prin asigurarea capitalului de lucru. De avut în vedere inclusiv valorificarea stocurilor și a activelor non-core, fie prin vânzare fie prin închiriere în cazul construcțiilor sau terenurilor!
• asigurarea sustenabilității pe termen lung prin digitalizarea proceselor interne, implementarea unor soluții avansate de automatizare/robotizare în producție și prin dezvoltarea și asimilarea în fabricație a unor produse noi, inovatoare. Pentru îndeplinire se poate dezvolta activitatea de R&D prin încheierea de parteneriate cu startup-uri inovative care să sprijine concepția, proiectarea produselor și a tehnologiilor noi, omologarea și testarea lor în piață. Pentru asigurarea forței de muncă calificate se recomandă intrarea în parteneriate cu instituțiile de învățământ preuniversitar (liceal și vocațional) și universitar în principal pentru pregătirea de operatori și ingineri. Nu ar fi lipsita de interes și adoptarea unei strategii eficiente de întărire a brandului de angajator în piață!
• asigurarea competitivității prin intrarea într-un lanț integrat de furnizori și clienți – se poate realiza inclusiv prin dezvoltarea unui parc industrial (recomandare aplicabilă pentru cei care dețin platforme industriale cu active aflate în conservare). Prin atragerea unor investiții private sau publice necesare reabilitării, se pot pregăti platformele industriale pentru viitoare investiții în activități productive, de cercetare dezvoltare și logistice. Se pot astfel atrage ca rezidenți în parc, producători/furnizori consacrați din industriile în care activați, clienți sau startup-uri inovative, conectându-vă astfel într-un un lanț integrat de furnizare și în care sa fiți împreuna beneficiari ai avantajelor logistice și de infrastructura comune cat și al facilitaților și serviciilor specifice.
• asigurarea unei echipei de management potrivite în vederea recalibrării, pentru gestionarea schimbării și pentru atingerea obiectivelor propuse. Aici, într-adevăr e mai dificil, dar sunt sigur ca exista resurse suficiente atât în interiorul companiilor în eșalonul doi, cat și în afara lor. E nevoie doar sa le descoperim!
Pe lângă cele de mai sus la fel de importante vor fi investițiile în toate ariile operaționale pentru reorientarea sau extinderea capacităților de producție prin finanțări nerambursabile guvernamentale sau europene, dezvoltarea de noi linii de business, promovarea și poziționarea în piața a unui brand de producător de produse noi inovative, etc.
Așadar, sa avem curaj și sa fim cei care vom facilita tranziția companiilor noastre spre economia post-pandemica și nu cei care ne vom strădui din răsputeri sa împiedicam alunecarea lor pe toboganul insolventei, asta desigur dacă ne vor menține acționarii la butoane!