Trăim din două în două săptămâni și asta ne ocupă tot timpul. Stăm mai mult acasă, dar paradoxal petrecem mai puțin timp fiind acasă cu adevărat. Vechiul normal nu va mai exista post-Covid, ci doar ne vom obișnui cu precauții și vom păstra distanța de socializare mult timp de acum încolo.
Singura speranță rămâne implementarea unui plan eficient de vaccinare la nivel global. Zilele trecute, primele vaccinuri anti-Covid au intrat în țară și primii români au fost vaccinați mai devreme decât ne așteptam, iar asta ne bucură și ne sperie în același timp.
De ce respingem vaccinarea? Poate pentru că nu am văzut concret în timpurile noastre efectele devastatoare ale bolilor prevenibile prin vaccinare, în unele cazuri ne e teamă mai mult de posibile efecte adverse decât de boală în sine în timp ce alte persoane refuză vaccinarea din considerente etice sau religioase.
Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere dramatică a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare. În mod ironic, faptul că imunizarea a făcut ca multe boli infecțioase să fie rare sau aproape dispărute, poate duce la o anumită opinie a unora dintre noi – poate chiar cadre medicale – și anume că vaccinurile nu mai sunt necesare.
Mulți oameni cred că aceste boli nu mai reprezintă o amenințare, deoarece acestea nu mai sunt așa frecvente cum au fost în trecut. De fapt, unii consideră că vaccinul este mai periculos decât boala însăși. În unele țări, aceste percepții greșite au condus la un declin al acoperirii vaccinale și la revenirea bolilor contagioase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria și rubeola. Imunizarea în masă protejează comunitățile prin reducerea gradului de transmitere a bolii. Asta e toată ideea, să fie cât mai mulți vaccinați.
Dacă procentul este sub 95% reapar bolile, sub 85% apar epidemiile. Moment în care primii afectați sunt cei fără apărare, un copil înainte să fie imunizat, un imuno-compromis, un bătrân.
Acesta este motivul pentru care avem în ultimii ani epidemii de diverse boli care înainte erau eliminate, pentru că a scăzut rata de vaccinare sub un anumit prag minim care nu mai protejează grupurile de oameni, luați ca un întreg.
Vaccinarea unei persoane nu se face doar pentru protejarea persoanei respective, ci și pentru cei din jur care din anumite motive – vârstă sau medicale – nu pot fi vaccinați.
Ar trebui să cântărim cu atenție beneficiile și riscurile, apoi să ne decidem care variantă este mai potrivită pentru noi. Sunt desigur unele categorii de oameni care nu pot fi vaccinați și beneficiază de pe urma protecției de turmă. Acestea includ copii prea mici ca să poată primi vaccinul, cei cu un sistem imunitar compromis, cu diverse alergii, cu alte infecții sau boli cronice. Să refuzi vaccinarea deși nu faci parte din acele categorii e o alegere periculoasă și nesănătoasă pentru întreaga comunitate.