Agenția de rating Standard and Poor’s a păstrat ratingul României la BBB-/A-3, însă perspectiva rămâne negativă. Agenția americană estimează că “economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul fiscal va atinge 9,2%. În scenariul nostru de bază ne așteptăm ca după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va pune în aplicare eforturi credibile de consolidare pentru a stabiliza datoria publică la sub 60% din PIB”.
Perspectiva negativă a fost acordată având în vedere riscurile balanțelor fiscală și externă în următoarele 12 luni. Acestea se vor materializa probabil dacă factorii de decizie nu reușesc să facă un plan credibil de reducere a dezechilibrelor fiscale.
Standard&Poor’s afirmă că există posibilitatea reducerii ratingului României în eventualitatea în care dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate mai mult timp decât anticipează în prezent, cu referire directă la provocările legate de elaborarea politicii fiscale după viitoarele alegeri. În opinia S&P, costurile de finanțare ar putea crește dacă viitorul guvern nu va reuși să prezinte un cadru credibil de politică fiscală.
Standard&Poor’s ar putea revizui perspectiva de la negativă, la stabilă, dacă noul guvern al României va realiza rapid consolidarea fiscală, ducând la o stabilizare a finanțelor publice externe.
S&P consideră că orice administrația care va prelua responsabilitatea guvernării va continua să ofere sprijin fiscal amplu pentru a încuraja redresarea economică pe parcursul lui 2021. Agenția menționează la vulnerabilități creșterile costisitoare ale pensiilor și a altor beneficii sociale. Incertitudinea politică este exacerbată de peisajul politic volatil și complex, ceea ce face dificilă crearea unei coaliții după alegerile din decembrie.
Agenția consideră crucială implementarea unei agende fiscale echilibrate și credibile pentru a sprijini redresarea economică și a menținerea încrederii în piața financiară.
Se așteptă, de asemenea, ca de abia în 2022 creșterea economică să revină la nivelul celei din 2019, agenția estimează că economia românească se va contracta cu 5,2% în 2020 înainte de a reveni cu 4% în 2021, absorbția fondurilor europene fiind crucială pentru redresarea economiei românești.
Cheltuielile cu salariile și pensiile sunt în prezent la aproximativ 90% din veniturile obținute din taxe, structura bugetară a României este extrem de rigidă. În cazul în care creșterea de 40% a pensiilor ar fi implementată, S&P estmează că numai cheltuielile cu salariile și pensiile ar depăși veniturile fiscale guvernamentale în 2021. “Nu ne așteptăm ca guvernul să înăsprească politica fiscală până în 2021 pentru a încerca să încurajeze redresarea economică”, menționează S&P.
Agenția consideră că autoritățile vor căuta să ajusteze compoziția structurală a bugetului, făcând cheltuielile mai puțin rigide și va îmbunătăți colectarea veniturilor, în timp ce se va urmări reducerea treptată a deficitului.
Așteptările în ceea ce privește deficitul bugetar pentru 2021: S&P se așteptă la 7,2% din PIB în 2021 și o reducere la 5,5% în 2022.
Deficitul de cont curent al României va atinge 5% din PIB până în 2023. În opinia Standard and Poor’s, deficitul comercial în creștere demonstrează problemele de competitivitate.