Prin natura muncii mele am cunoștință despre foarte multe piețe de asigurări din toată lumea. În ultima vreme mă tot gândesc cât de multe are piața românească de învățat de la cele mature și dezvoltate. Există multe mituri care se propagă în piață românească, iar disruptorii sunt destul de puțini pentru a schimbă ceva. Să va enumăr câteva.
1. Peste tot găsești reclame cu “cele mai ieftine asigurări”
Este o problema foarte gravă de comunicare. Nu numai că induce în mintea consumatorului că asigurările trebuie să fie ieftine, dar creează și neîncredere. Dacă găsesc altundeva mai ieftin? Așa că mandatează toți brokerii din piață să găsească ceva mai ieftin! Chiar nimeni nu vrea să pună calitatea serviciilor pe primul plan? Sau să diferențieze altfel decât prin preț?
2. Toți actorii din piață pun interesul clientului “pe primul plan”!
Pe bune? Adică nimănui nu îi pasă de acționari/asociați sau de angajați? La un moment dat când făceam un proiect la MBA a trebuit să creăm o companie (teoretic) și am lucrat cu echipa de proiect vreo câteva ore bune să îi găsim o misiune. Când i-am prezentat profesorului “rezultatul” a râs de noi și ne-a spus: “singura misiune a oricărei companii este să facă profit!”. Ia să văd eu cât rezistă o companie care renunță la profit pentru a pune interesul clientului “pe primul plan”. Un an? Doi? Care dă mai mult?
3. Piața de brokeraj crește pentru că brokerii oferă servicii excelente pentru clienți
A făcut cineva în România un studiu să măsoare Net Promoter score-ul pieței de brokeraj? Că pe alte piețe brokerii nu prea sunt văzuți prea bine. Sau poate că modelul de distribuție prin brokeri este mai eficient pentru asigurător, ceea ce a condus la o dezvoltare foarte puternică a pieței brokerajului?
4. Nu vindem altceva decât polițe obligatorii deoarece clienții nu au bani!
Oare? Cum se face că nivelul PIB/capita a crescut cu aproape 50% în ultimii 10 ani, iar piață a crescut mult mai puțin? Un exemplu elocvent este că în Bulgaria, deși au un PIB/capita mai mic decât in România, este o densitate mai mare a asigurărilor decât la noi?
5. Suntem pregătiți să facem față oricăror riscuri!
Câți dintre cei din piață de asigurări au avut un plan de continuitate solid care să includă pandemia printre riscuri și câți l-au construit “pe genunchi” când au auzit că ne paște pandemia SARS–Cov-2? Nu poți să servești în mod exemplar piața de asigurări atâta timp cât nu ești atent cu riscurile proprii. Cum ar fi să mergi la frizer și să vezi că cel ce urmează să te tundă are părul murdar și ciufulit, ne-tuns?
Concluzia? Food for thought!