Lucrările lui Antonio Gaudi sunt ușor de recunoscut, dată fiind originalitatea formelor, materialelor, culorilor. Oricine vizitează Barcelona caută să cunoască cel puțin una din clădirile care îi poartă amprenta. Ce se cunoaște mai puțin este modul neobișnuit al artistului de a concepe și de a lucra cu idei.
Pentru mine, Gaudi este un exemplu perfect de gândire abstractă, adică individ care poate cu ușurință să adopte o vedere de ansamblu. El a petrecut ani întregi construind modele din fire atârnate de o placă de lemn pe care le fotografia din diferite unghiuri. Fotografia întoarsă invers o folosea pentru a ilustra ceea ce voia să construiască. Catedrala Sagrada Familia a fost construită după un astfel de model.
Este evident că abordările neobișnuite ale lui Gaudi au creat multe dificultăți în executarea efectivă a construcției, fiind greu de înțeles pentru lucrători ce trebuie să facă mai exact. Pentru a construi ceva ei aveau nevoie de detalii, dar geniul lui Gaudi era tocmai în faptul că era prieten cu abstractul.
Lăsând lumea artei la o parte, abstractizarea este utilă oricând căutam creativitate dar și atunci când avem nevoie să vedem imaginea de ansamblu. Acesta este de exemplul cazul managerilor și în general cu cât mergem mai sus în ierarhia companiei cu atât devine mai importantă această abilitate.
Ce facem însă când această capacitate nu este compensată cu abilitatea de a face tranziția către detalii? Dacă ne exprimăm în termeni prea generici este dificil să operaționalizăm ideile. Gândiți-vă la ședințele care se concluzionează fără ca unii dintre membrii echipei să înțeleagă care e planul. De câte ori nu ați auzit “sună bine, dar nu am înțeles ce se vrea mai exact”?
Realitatea este că avem preferințe diferite în ceea ce privește modul în care lucrăm cu informația. Unii dintre noi nu au răbdare să asculte detaliile înainte de a avea imaginea generală, în timp ce alții consideră că se “vorbește aiurea” atât timp cât nu se oferă detaliile.
În companii, de obicei, există un mix. În roluri de conducere este important să se recunoască această diferențiere și să se dea suficientă atenție detaliilor atunci când se discută o decizie/un plan cu echipa care o va implementa.
Pentru cei cu gândire abstractă această abilitate este un punct forte dar și un potențial risc, dacă nu există comunicare eficientă. Nu de puține ori, astfel de manageri comunică într-un mod în care mare parte din informație este considerată implicită; echipa, în schimb, este într-o stare de confuzie, încercând sau omițând să descopere legături, ipoteze care nu au fost dezvăluite.
Se poate întâmpla, de asemenea, ca astfel de colegi să treacă de la o idee la alta fără să explice legătura. Dacă aveți copii, poate ați observat consternarea lor când nu puteți ține pasul cu jocul inventat de ei (pentru că desigur nu v-au explicat regulile pe îndelete).
Cum putem preveni astfel de “incidente”:
- devenind conștienți de acest risc și căutând să oferim atât imaginea generală cât și detaliile.
- încurajând echipa să comunice sincer ceea ce nu este clar. Presupunerile greșite pot crea multe erori.
- identificând așteptările privind Cine, Ce, Când, Unde și Cum trebuie să acționeze.
În concluzie, pentru planificare și implementare este necesar să gândim în detaliu; pentru a stabili strategia este necesar să vedem lucrurile în ansamblul lor. Exersând capacitatea de a lucra cu idei cu nivel diferit de abstract sau specificitate câștigăm în flexibilitate mentală și capacitatea de a găsi alternative.
Oamenii vizionari impresionează prin ingeniozitate, însă pentru ca ideile lor să se traducă în afaceri de succes este necesar să poată în același timp să stabilească un plan de implementare; unii reușesc acest lucru, fie datorită propriei flexibilități, fie pentru că au echipe în care inteligența colectivă este folosită cu succes sau parteneri pragmatici care să îi îndrume; alții din păcate au idei cu potențial disruptiv însă reușesc doar să creeze oportunități pentru alții. Ca investitori, angajați, parteneri este recomandat să avem diligența de a distinge între cele două categorii de vizionari.