Cursa pentru desemnarea președintelui Statelor Unite a fost una extrem de strânsă. În baza proiecțiilor actuale cel ce va fi desemnat câștigător este președintele în funcție, republicanul Donald Trump.
În cursul nopții, Joe Biden (Partidul Democrat) s-a detașat pe prima poziție. Ulterior, pe măsură ce au început să sosească rezultatele din secțiile de vot, de pe cuprinsul întregii țări, Donald Trump, actual președinte al Statelor Unite (Partidul Republican) a reușit să recupereze teren, iar rezultatul este susceptibil a înregistra o victorie la limită pentru Trump.
Conform datelor actuale, Donald Trump va câștiga votul Colegiului Electorilor, nu însă și votul popular. Dar în Statele Unite sistemul de vot pentru alegerea președintelui este unul indirect, fiecare dintre state deține un anumit număr de voturi în Colegiul Electorilor, în funcție de importanța statului respectiv. Statele federale cu cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral sunt: California (55 de voturi), Texas (38), New York (29), Florida (29), Pennsylvania (20), Illinois (20).
Modul în baza căruia funcționează sistemul de vot din Statele Unite este bazat pe principiul “Winner takes it all”, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi într-un stat, câștigă toate voturilor atribuite acelui stat, iar Donald Trump se poziționează astfel încât va obține cel mai ridicat număr de voturi în Colegiul Electoral, fără a câștiga și votul popular. Pentru a-și adjudeca victoria, candidatul câștigător trebuie să obțină 270 de voturi în Colegiul Electorilor.
Aceeași situație a fost întâlnită și în urmă cu 4 ani, când același Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, fără a câștiga și votul popular. De asemenea, în anul 2000, George W. Bush a câștigat președinția Statelor Unite, într-o cursă cu Al Gore, fără a-și adjudeca și votul popular. Întorcându-ne în istorie, o serie de președinți ai Statelor Unite și-au adjudecat fotoliul de la Casa Albă fără a câștiga și votul popular: John Quincy Adams (1824), Rutherford B. Hayes (1876) sau Benjamin Harrison (1888).
Trump a fost declarat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.
Biden este dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota
Harta cu rezultatele obținute în fiecare stat de către Donald Trump (roșu) / Joe Biden (albastru), până la acest moment
Având în vedere rezultatele înregistrate până în acest moment, proiecțiile indică faptul că Donald Trump va obține 283 de voturi și va câștiga cel de-al doilea mandat la Casa Albă, fiind de așteptat a-și adjudeca statele Michigan (16), Pennsylvania (20), North Carolina (15), Georgia (16) și Alaska (3 voturi în Colegiul Electoral). Nevada, cu 6 voturi în Colegiul Electorilor și Wisconsin (10 voturi), vor înclina spre Joe Biden.
Înca 4 ani cu Donald Trump la Casa Albă? Rezultatul final îl vom afla în zilele ce urmează, însă la momentul actual, republicanul se află în pole-position pentru încă 4 ani la conducerea celei mai puternice națiuni din lume.