Conform datelor publicate de către INS la începutul lunii octombrie, deficitul la 8 luni este de 54,7 miliarde de lei. Luând in considerare un PIB de 1057 miliarde lei, în baza proiecțillor pentru anul în curs, România va înregistra un deficit de cel mult 8%. Privind optimist, ar putea atinge 6,7%-7%, în eventualitatea îmbunătățirii colectării.
Dacă analizăm alte țări europene, vedem cum Germania va înregistra un deficit de peste 7%, Franța peste 11%, Italia va depăși 10%. Spania, de asemenea, peste 11%. Suma cumulată, aferentă deficitelor țărilor anterior menționate, reprezintă aproximativ 800 de miliarde de euro.
Economia României depinde de modul în care evoluează economia europeană, dar în primul rând cea a Germaniei, Italiei sau Franței, principalele țări de destinație ale produselor românești, la nivelul anului 2019. De asemenea, 75% din exporturile României au ca destinație țări din Uniunea Europeană. Dacă economia europeană intră în recesiune, cea a României este direct influențată în sens negativ.
Ne confruntăm cu o criză atipică, dublă. Avem atât o criză de sănătate, care influențează direct modul în care evoluează economiile statelor. Am putea asemăna rapiditatea cu care criza a lovit, drept un blietzkrieg economic, criza economică afectând economiile statelor instant și pe scară largă.
Trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare și este mai necesar ca oricând ca profesioniștii din domeniu să se pronunțe și să ofere o perspectivă, prin agregarea propriilor anticipații, asupra viitoarelor evoluții economice.
În acest sens, pe platforma Project-E vom publica rezultatele unui sondaj de opinie, în cursul săptămânii viitoare, sondaj desfășurat în colaborare cu Bucharest Business School. Sondajul a fost efectuat în rândul absolvenților programului EMBA Româno-Canadian. Acesta sondaj reprezintă o radiografie a economiei românești și detaliază anticipațiile managerilor în legătură cu subiecte precum:
- Încrederea managerilor în legătură cu condițiile actuale de desfășurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă
- Condițiile macroeconomice
- Evoluția leului românesc față de euro
- Evoluția ROBOR
- Piața imobiliară
- Salarizarea
- Rata șomajului
Sunt 19 aspecte în total. Sondajul va fi realizat trimestrial și prezentat sub forma unui index economic. Primul dintre acestea va fi publicat în cursul săptămânii 5-11 octombrie 2020, pe platforma Project-E.