Ați văzut ultima ABERAȚIE?
Conform unei inițiative semnate de un fost deputat USR, și susținută de PSD, toate firmele ar putea fi obligate prin lege să distribuie angajaților minim 7,5% din profit, scutit de CAS, CASS si CAMM. Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic. Explic mai departe.
Într-un an electoral, se vad toți politicienii care vomită populisme din bezna mintii educate, cu singurele 2 cărți citite în viata lor: Robin Hood si Ferma animalelor.
Unii salariați, mai ales cei cu salarii mici, ar putea spune ca e bine, haideți sa va spun de ce ar fi DEZASTRU:
– a doua zi majoritatea antreprenorilor vor trece multi angajați pe salariul minim (la jumătate fata de cel mediu), își cresc profitul cu 7% – 8% (pentru că salariile reprezinta 15% din venituri) și plătesc angajații din profitul suplimentar redistribuit, deoarece NU mai plătesc taxe pe acest venit! Angajații câștigă la fel, statul încasează mai puține taxe iar capitaliștii rămân cu mai multi bani.
– aproximativ 200.000 de companii (40% din mediul de afaceri) aveau pierderi în 2019, număr care va creste cu siguranță în 2020. Aceste firma angajează aproape 800.000 de salariați. Aceștia nu vor putea beneficia de măsură și venituri suplimentare! Discriminare!
– dacă adevăratul lor obiectiv este “sa alinieze interesele angajat-angajator”, și se jură ca nu caută disperați voturi pe termen scurt, de ce sa nu facă parteneriatul în oglindă: se oprește angajaților din salariu suma de 7,5% din pierderile companiei, fiecare după co-rata salariului
– investițiile străine se vor prăbuși! Cine vine să investească în Romania cu 7,5% din profitul local “taxat” către angajați și inflație de 2%-3% pe an, care erodează randamentul repatriat în țara de origine? Costurile salariale vor creste cu cel putin 10%, în plina pandemie, în care veniturile companiilor scad semnificativ!
– Cea mai grava dintre toate, inițiativa încalcă dreptul de proprietate al acționarilor, care au investit și au riscat capital în afaceri.
Dacă chiar vrei sa facilitezi transferul profitului către angajați, stimulează listarea companiilor la bursa și oferă facilitați fiscale companiilor care oferă propriilor angajați acțiuni și parte din business! Asa aliniezi interesele angajat – angajator și stimulezi dezvoltarea companiilor!