Citind raportul “Doing business“, referitor la România, pe anul 2020 al Băncii Mondiale reies câteva probleme care nu sunt de ieri, de azi.
România ocupă un loc median între țările care contează economic, locul 55 în 2020, fără un salt semnificativ de ani buni. Factorii care ne păstrează pe acest loc țin de: comerțul exterior, implementarea contractelor, accesul la finanțare și conformarea fiscală, precum și factorii care ne trag semnificativ în jos țin de obținerea autorizațiilor de construcție (locul 147 din lume) și cea legată de conectarea cu infrastructura de utilități, în speță, electricitate (locul 157 din lume).
În cazul inițierii unei afaceri, durează de două ori mai mult să înregistrezi un SRL, 20 de zile față de media OCDE de 9,2 zile. Costul inițierii unei afaceri (SRL) este însă derizoriu, capitalizarea fiind de doar 0,3% din venitul inițiatorului/ În țările OCDE, inițierea unei afaceri este de 10 ori mai costisitoare. Numărul de proceduri este relativ similar, 6 la noi, 5 în țările OCDE.
În privința autorizațiilor de construcții, problemele cele mai mari țin de faptul că avem un număr dublu de proceduri, 24 la noi, 12,7 în cazul OCDE, durata este cu 100 de zile mai mare, 260 de zile la noi și 152,3 în țările OCDE.
În privința conectării la utilități (electricitate), problemele țin de numărul dublu de proceduri, 9 în loc de 4,4 – media OCDE, durata este de 2,5 ori mai mare ca în țările OCDE, costul de conectare de circa 7 ori mai mare.
În privința conformării fiscale, problemele țin doar de numărul de plăți anuale mai mare, 14 la noi, 10 în cazul OCDE. Trebuie remarcat faptul că procentul din total venituri este la jumătate față de media OCDE, regimul fiscal fiind mult mai favorabil în România decât în țările OCDE.
Pe partea implementării contractelor, nu putem să nu remarcăm raportul calitate – preț în defavoarea celor care semnează și derulează tranzacții în România, costul este cu 4 puncte peste media OCDE, în timp ce calitatea activității juridice este cu 4 puncte sub media OCDE.
Legat de insolvențe, și aici sunt câteva probleme mari. Timpul de soluționare durează enorm – 3,3 ani la noi, față de doar 1,7 ani, media OCDE, în timp ce nivelul de recuperare este la jumătate (34% la noi față de 70% în cazul OCDE).
Concluzia este simplă. Dacă vrem să fie mai bine mediului de afaceri din România, trebuie să lucrăm intens la câteva aspecte: simplificarea autorizării construcțiilor, simplificarea procedurilor de conectare la utilități și ieftinirea lor, simplificarea fiscalității, îmbunătățirea actului juridic pentru mediul de afaceri, îmbunătățirea procedurilor legate de insolvențe.
Se poate? Sigur că se poate. Trebuie să se poată.