Aceasta este o întrebare pe care poate nu ar trebui să mi-o pun, dar totuși nu îmi dă pace și îmi revine în minte săptămânal. Am și un răspuns la această întrebare aparent simplă. Vreau să fiu independentă financiar, să nu depind de “mila statutului”, iar de copii mei nu voi depinde.
Cam așa se întâmplă lucrurile în România în anul 2020, cu cei care se află la pensie sau se “îndreaptă vertiginos” către perioada pensionării. Depind de stat sau de copiii lor, să poată trăi decent, să le ajungă banii pentru facturi, “coșul zilnic” și medicamente. Sunt puțini cei care au “pus ceva deoparte” și pot să suplinească pensia de la stat cu aceste resurse pe care le-au agonisit în perioada cât au muncit.
Eu probabil voi face parte din cea de-a doua categorie, a celor ce au pus ceva deoparte, dar vom vedea cum va fi peste vreo 10 ani!
Este adevărat că lucrez în domeniul financiar de foarte mulți ani și am învățat câte ceva despre finanțele personale, despre cum să gestionez banii pe care îi câștig, chiar dacă îmi place foarte mult “să fac cumpărături.
O decizie importantă pe care am luat-o, în urmă cu mai bine de 12 ani, este aceea de a contribui la Pilonul 2 de pensie (pensie cu contribuție obligatorie, dar cu administrare privată), chiar dacă eram în acea categorie de oameni cu vârstă mai mare de 35 de ani care puteau să decidă singuri dacă vor să contribuie și la Pilonul 2 (nu numai la Pilonul 1 – pensia de stat).
O altă decizie importantă a fost aceea de a investi într-un fond mutual și a nu mai ține economiile în bancă, în depozite. De fapt, am ales să contribui la trei tipuri de fonduri mutuale, și am rezistat “ispitei” de a lăsa bani acolo, în fonduri, în această perioadă de criză sanitară când fluctuațiile burselor erau enorme (sau cum se spune “bursa a căzut”).
Și plecând de la întrebarea pe care mi-o pun, “De ce vreau să fiu independentă financiar?”, ajung la un alt răspuns: pentru că îmi place să călătoresc. De fapt cui nu îi place? Chiar dacă în ultimele luni nu s-a mai putut călători, (decât cu gândul, de către cei mai visători dintre noi), totuși un fapt este sigur: pentru a putea călători, ai nevoie de resurse financiare. Cu toate că se poate spune că “am văzut jumătate din această lume”, economisesc pentru următoarele călătorii în locuri la care doar visez în acest moment.
Revenind la acea decizie referitoare la contribuția la Pilonul 2 de pensie, concluziile studiului “Viitorul Sistemului de Pensii din România”, îmi confirmă faptul că ea a fost corectă și sigur voi avea mai mulți bani la pensie decât dacă aș fi ales să contribui numai la Pilonul 1 de pensie.
Puteți citi studiul realizat de Asociația CFA România și afla concluziile autorilor, accesând următorul link