În mod clar, odată cu pandemia și perioada de izolare, multe s-au schimbat în viețile noastre, pe mai toate planurile. De la locul de muncă, la relațiile interpersonale, la obiceiurile de consum sau, pur și simplu, de viață. Iar anumite lucruri se vor mențin și odată cu revenirea la normalitate.
Iată 5 trenduri apărute odată cu pandemia, care cel mai probabil se vor menține și după această perioadă:
1. Digitalizarea:
Pandemia și izolarea au forțat multe domenii sau activități să se transfere parțial sau total în online. Ai descoperit că poți să te folosești de calculator și internet pentru a rezolva multe activități pentru care anterior te deplasai în diferite locuri. Poți face cumpărăturile de pe telefon, poți plăti facturile online și acum poți apela chiar la platforme digitale în relațiile cu statul. Cu toate că schimbarea a fost dificilă, constați acum că poate este mai comod să faci lucrurile altfel. Și, cel mai probabil, chiar și după ridicare restricțiilor vei continua să rămâi în zona digitală pentru unele activități.
2. Modul de lucru flexibil:
Forțați de împrejurări, a trebuit să schimbăm felul în care lucrăm și să adaptăm soluțiile utilizate. Probabil acum, că ai testat mai multe variante de comunicare cu colegii și partenerii de afaceri, ai stabilit care ți se potrivește mai bine și este mai eficient pentru tine. Poate că te descurci mai ușor într-o discuție telefonică sau preferi o conferință video. Oricum ar fi, ai la dispoziție instrumente variate și, chiar dacă situația actuală este temporară, vei putea apela la acestea și după, într-un mod mult mai flexibil și personalizat.
3. Atenția la cheltuieli și economii:
Multă lume se confruntă cu probleme financiare în această perioadă și, chiar cei mai cheltuitori dintre noi învață că este bine să fii atent cu banii pe care îi ai și să pui ceva economii deoparte. Poate până acum nu te-ai preocupat de aceste aspecte, dar, cu siguranță, odată trecut prin experiența actuală, vei rămâne ceva mai atent la felul în care îți gestionezi resursele financiare pe viitor și vei acorda o atenție mai mare economiilor și chiar investițiilor.
Un lucru care ne poate ajuta să ne păstrăm motivația să punem bani deoparte este să ne stabilim obiective financiare foarte concrete. De exemplu, pun bani deoparte pentru vacanța din vară, când am nevoie de 600 euro. Sau pun bani deoparte pentru un nou laptop care costă 3000 lei. Dacă obiectivul pe care mi-l propun este concret, mă va forța să îmi fac un plan clar lunar pentru a-l îndeplini și astfel cresc șansele să nu-mi pierd motivația pe parcurs. Dacă nu avem niciun obiectiv pentru care punem bani deoparte, există riscul să renunțăm și să alegem să folosim banii pentru lucruri de care nu avem neapărat nevoie.
4. Încrederea în brand-urile testate:
Cu toate că, forțați de împrejurări, mulți am adoptat noi comportamente și obiceiuri de consum, în perioada acesta de volatilitate am ales să ne bazăm pe brandurile cu care suntem obișnuiți și în care avem încredere că vor fi acolo pe timpul crizei, dar și după. Poate că înainte îți plăcea să experimentezi noutăți și să urmezi trendurile, dar acum ești în căutarea stabilității și a lucrurilor testate și sigure, pentru că nu îți permiți să cheltuiești aiurea. Și pentru că te-ai obișnuit cu genul acesta de stabilitate, foarte probabil îți vei păstra obiceiurile de consum și după încheierea pandemiei.
5. Prioritatea acordată sănătății:
Nu în ultimul rând, când vine vorba despre efectele pandemiei, trebuie menționată atenția acordată sănătății. Și tu probabil te preocupi mai mult de alimentația ta, de forma fizică și mentală și de starea de sănătate generală. Ai început să mănânci poate mai sănătos sau să faci mișcare și ai simțit rezultate benefice. Și, mai ales pentru că efectele actualei crize se vor extinde pe o perioadă nedeterminată, este bine să continui să acorzi un rol prioritar sănătății.